L-HOUSE

The design of L-House revolves around its relationship to its site. Located deep in the bushland in Linden, a small town of the Blue Mountains west of Sydney, this family home is designed to frame and celebrate the landscape while also protecting against temperature extremes and high bushfire danger. The house is a clever adaptation of two existing structures; the house and outbuilding were stripped back to their primary structure, insulated, re-clad and linked to create its distinctive ‘L’ shaped form.  The parent’s spaces are located in the northern wing, the children’s spaces in the west with communal family spaces linking the two in the middle. The building steps to follow the form of the landscape. Carefully placed openings frame views into the surrounding bushland and to distant city views beyond.

 

L-House is an eco-friendly home. Passive measures such as a high performance thermal envelope, a low window to wall ratio, natural daylighting and ventilation along with active measures such as roof-mounted photo voltaic cells and rainwater collection and reuse and onsite waste water treatment ensure that this is a comfortable and sustainable family home.

 

 

 

Awards

2019 – Lysaght Zenith Cladding Award | L-house | Lysaght Australia Awards

2018 – NSW Winner Environmental Management Award | L-house | In association with Blue Eco Homes | Master Builders Australia

 

Project Team

Alexander Symes 

Branko Jaric

Katja Garvan

Imogene Tudor

 

Builder

Blue Eco Homes

 

Consultants

Ascent Engineering

 

Photography

Barton Taylor

 

Council

Blue Mountains City Council