AUSTINMER BEACH HOUSE

Austinmer Beach House is an eco-friendly family home designed to connect sweeping coastal views to the east and the dramatic Illawarra escarpment to the west. The house is organised around three elements; the top floor is conceived as a floating box containing the private spaces such as bedrooms and bathrooms. The ground floor is the second element, comprised of generous communal spaces that connect to the garden. The final element is the is the subterranean loggia space that is used for storage and as a secondary communal space during inclement weather. These three elements are linked by a spine wall and double-height atrium that draws air through the house, providing passive ventilation.

 

This home incorporates world leading sustainability initiatives such as; electronic home automation; recycled and low environmental impact materials; high performance thermal envelope; high performance and high transparency glass; a passive thermal comfort strategy; solar hot water heating and electricity generation. These elements combine to create a thermally comfortable sustainable home without the need for air conditioning and that produces more energy than it uses.

 

The project was designed in collaboration with Furio Valich of g+v architecture.

 

 

Awards

2012 – National Winner | Austinmer Beach House | Boral National Environment & Energy efficiency Residential Building Award | In association with MJB  – Master Builders Australia

2012 – Think Brick | Austinmer Beach House  | Reuse Award

 

Project Team

Alex Symes

Furio Valich 

Marc Oberhauser

Edwin Vanegus

Alicia Pozniak

 

Builder

Matt Jolley Builder

 

Consultants

Maven Creative – Interior Design

LightCo – Lighting Design

MPI Consulting – Services Design

Detom Design – Structural Engineer

Group GSA – Town Planning

 

Photography

Nicholas Watt

 

Council

Wollongong City Council